ENGLISH PILL 267/365: Important Cooking Verbs

to SCALE / BONE / FILLET the fish (lepikkelyezni / kiszálkázni / kifilézni)
to CUT OFF head and tail (levágni)
to PEEL / WASH potatoes (meghámozni / megmosni)
to TOP and TAIL carrots (fejelni / szárától megtisztítani)
to SHELL peas (kifejteni)
to THAW frozen chicken (felengedni)
to SKIN peaches and REMOVE stones (meghámozni és eltávolítani)
to CHOP UP asparagus and SHRED it (felszeletelni és apróra vágni)
to SLICE potatoes (felszeletelni)
to DICE carrots (felkockázni)
to CRACK two eggs and SEPARATE them (feltörni és elválasztani)
to BEAT egg-whites (felverni)
to ADD other ingredients (hozzáadni)
to BRING TO BOIL and SIMMER (felforralni és párolni)
to STUFF the chicken (megtölteni)
to COVER the breast with bacon rashers (befedni)
to SEASON and RUB with lemon juice (fűszerezni és bedörzsölni)
to KNEAD gently, then CHILL for 30 minutes (gyúrni és hűteni)
to STIR regularly (keverni)
to PLACE in hot oven (betenni)
to STEAM vegetables (párolni)
to BASTE the chicken (forró zsírral öntözni)
to ROLL OUT pastry (kinyújtani)
to BAKE in oven (tésztát sütni)
to WHIP or WHISK cream for topping (felverni)
to SKIM the soup (lehabozni)
to GARNISH the fish (díszíteni, köríteni)
to CARVE meat (felszelni)
to GRATE nutmeg over flan (reszelni)
to SERVE (felszolgálni)